Η ιστορία της Σιθωνίας φαίνεται, κατά τους ιστορικούς, να ξεκινά από τα βάθη της αρχαιότητας. Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, κατά την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο, υπήρχαν οικισμοί στη σημερινή περιοχή της Ελιάς, στον Άγιο Γεώργιο, στο Καστρί και στα Λαγόμανδρα. Η Σιθωνία, κατά τη μυθολογία, πήρε το όνομά της από το Σίθωνα, βασιλιά του θρακικού φύλου των Οδομάντων , γιο του θεού Ποσειδώνα και της Όσσας. Οι Σίθωνες, κατά τους ιστορικούς, ήταν φύλο φρυγικής καταγωγής και εγκαταστάθηκαν κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. Σημαντικές πόλεις της Σιθωνίας στην αρχαιότητα υπήρξαν η Σερμύλη, τα Φύσκελλα, ο Σίγγος, η Παρθενόπολις, η Γαληψός, η Τορώνη, η Δέρρα, η Άμπελος, η Σάρτη, η Πίλωρος, η Άσσα και η Σιθώνη.
Μυθολογικά στοιχεία για τις χερσονήσους της Χαλκιδικής
Για τις χερσονήσους της Χαλκιδικής, δίδονται αρκετά στοιχεία στην ελληνική μυθολογία. Για την Κασσάνδρα, λέγεται πως βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας Εγκέλαδος, που προκαλεί τους σεισμούς. Η Σιθωνία πήρε το όνομά της, όπως λέγεται, από το Σίθωνα, το γιο του Ποσειδώνα. Τέλος, ο Άθως οφείλει την ονομασία του στον ομώνυμο γίγαντα, ο οποίος έριξε ένα βράχο σε αυτήν την περιοχή, λόγω της οργής του στους θεούς. Η ιστορία της Χαλκιδικής ξεκινά από τα πολύ αρχαία χρόνια, όταν στον 8ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή έφτασε πλήθος κατοίκων από την Ερέτρια και τη Χαλκίδα. Γι’αυτό άλλωστε ονομάστηκε η περιοχή Χαλκιδική. Το 348 π.Χ. ο Φίλιππος, βασιλιάς της Μακεδονίας, ενσωμάτωσε την περιοχή στο Μακεδονικό Βασίλειο. Το τέλος ξεκίνησε να πλησιάζει το 168 π.Χ. όταν την πόλη κατέλαβαν οι Ρωμαίοι και άρχισε η παρακμή της.
Στη μεσαία αυτή χερσόνησο της Χαλκιδικής συναντιούνται μοναδική φυσική ομορφιά, αμμουδιές και γραφικά λιμάνια, ψαροχώρια και απομονωμένοι όρμοι. Αυτές οι θαυμάσιες περιοχές γεμάτες ελαιώνες αποτελούν μια μαγική εικόνα. Το χωριό Μεταμόρφωση βρίσκεται στην κορυφή των πευκόφυτων αμμουδιών της Σιθωνίας.
Οποιος ερθει σε αυτό το γοητευτικό χωριό, έχει την αίσθηση ότι είναι ποιητής και πρέπει να ζήσει σε αυτή την υπέροχη φυσική ομορφιά σε όλη την πληρότητα της ζωής του.
Το σημερινό χωριό Μεταμόρφωση με τους 400 κατοίκους του χτίστηκε από την ελληνική μετανάστευση από τη Σμύρνη και το Proussa Konstantinoupole το 1925.
Η ελκυστική του τοποθεσία (κοντά στην παραλία) ικανοποιεί κάθε επιθυμία για ξεκούραση και χαλάρωση σε μεμονωμένους, ειδυλλιακούς όρμους.
Το τουριστικο αυτο περιβάλλον προσφέρει επίσης ένα κέντρο, με καταστήματα, ταβέρνες, μπαρ.